Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Gewoonlijk wordt hij gebruikt in de Aziatische keuken en in sommige gerechten uit de Westerse keuken, vooral worcestersaus of maggi. Echte sojasauzen zijn gefermenteerd met kōji ((麹) – de schimmels Aspergillus oryzae), tarwe en andere Micro-organismen. Bijna alle sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd bij het bottelen als conserveermiddel. Hierom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard.
Hoewel er veel verschillende types sojasaus zijn, zijn de meeste zoute en bruinkleurige vloeistoffen om eten te kruiden bij het koken of op tafel. Hoewel het ontstond in China, wordt het in veel keukens in Azië gebruikt. In de Japanse keuken is het een belangrijke smaakmaker. Chinese en Japanse sojasauzen verschillen erg, en het is niet aan te bevelen om de een voor de ander te gebruiken. In Nederland kent men vooral het indonesische Ketjap Manis(zoet) en Ketjap Asin (zout), in België zijn deze sauzen minder bekend.
Ketjap
Ketjap (Indonesisch: kecap) is een Indonesische sojasaus. Het wordt gemaakt van een mengsel van sojabonenmeel, grof gemalen tarwe, kruiden en zout. Kenmerken van Indonesische ketjap zijn de donkerbruine kleur en de stroperigheid. Dit is anders bij Chinese en Japanse sojasauzen. Die zijn dunner en meestal niet zoet.
Er zijn vele soorten ketjap onder andere:
- ketjap manis, de erg zoete
- ketjap sedang, de minder zoete sojasaus
- ketjap asin, de zoute sojasaus.
- Ketjap kendal
Ketjap manis is de meestgebruikte soort.
Bron: wiki Lees de uitgebreide informatie over sojasaus op wikipedia
Woon je ergens waar je niet of moeilijk aan ketjap manis kunt komen, maar wel aan gewone, lichte sojasaus? Dan kun je het ook zelf maken: kook 1 kopje sojasaus samen met een ½ tot 1 kopje melasses (of palmsuiker), een beetje gember, een knoflookje, spaans pepertje en steranijsje zachtjes in tot stroperige dikte. Pas op dat de suiker niet verbrandt.
Bron: http://www.aziatische-ingredienten.nl
Leave a Reply