Splijtkool

splijtkoolDuizendkoppige kool of splijtkool is een ondersoort van de bladkool (Brassica oleracea var. ramosa). De plant vormt net als boerenkool geen kool maar alleen losse bladeren, die als groente gegeten kunnen worden.
De bladeren zijn na het plukken beperkt houdbaar. Dat kan een reden zijn dat de groente niet populair is gebleven. De plant is echter ideaal voor mensen met een moestuin.

Het komt ook voor onder de namen:
Eeuwig moes, splijtkool, splijtmoes, stekkool, oudewijvenkool, duizendkop en armeluisgroente.
Frans: chou perpétuel, chou branchu, chou Daubenton, chou à mille têtes
Thousand Head (in Engeland nog verkrijgbaar)

Begin vorige eeuw werd het nog veel gegeten door grote gezinnen, vooral in Limburg. De voorloper hiervan is struikkool, een nog weinig van de oorspronkelijke wilde kool gedifferentieerd type, terwijl de duizendkoppige kool met zijn sterke vertakking en vele ´kolen´ al enigszins gedomesticeerd is.

Splijtkool dankt zijn bijnaam Eeuwig moes aan het feit dat hij steeds weer opkomt; het is een vaste koolsoort. Bovendien is het vrijwel de enige vaste koolsoort; alle andere soorten zijn een- of tweejarig. Splijtkool werd vroeger regelmatig in Nederland gegeten maar nu behoort hij tot de vergeten groenten. Splijtkool is traditioneel een voorjaarsgroente. Hij wordt nooit een volle kool maar zal altijd uit losse koolbladeren blijven bestaan.

Splijtkool werd hoogstwaarschijnlijk al door de antieke Romeinen gegeten. Het behoort tot de oudste koolsoorten op aarde. Splijtkool is net als andere koolsoorten zeer gezond. Het helpt mee aan de botopbouw doordat er allerlei mineralen en vitaminen in zitten en het is een goede groente voor een sterk immuunsysteem. De vele namen die Splijtkool heeft zijn een indicatie dat de plant lang tot de Nederlandse cultuur heeft behoort. Thans valt ze onder het kopje ´vergeten groente´ maar de Splijtkool is weer aan een come back bezig. Je ziet hem steeds vaker in de moestuin, en waarom ook niet? Het is een makkelijke plant, erg gezond en je kunt hem het hele jaar door oogsten.

De koolbladeren smaken naar boerenkool en zijn iets zoeter. Het doet sommigen ook denken aan andijvie en broccoli.
Splijtkool kun je koken als broccoli. De bladeren zijn snel gaar en, indien fijngesneden, rauw te eten.
Je kunt het prima roerbakken en hij past uitstekend in een groentemix. Je kunt zowel de bladeren als de stelen eten.
Splijtkool is ook een lekkere toevoeging in een stamppot, omelet of quiche.
Omdat je allemaal losse bladeren hebt kun je een blad vullen met bijvoorbeeld rijst, noten, kaas en kruiden. Zo maak je verschillende groentepakketjes.
In Frankrijk wordt het veel voor de soep gebruikt.

Meer info op: http://www.slowfood.nl

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.