Strudeldeeg

Strudeldeeg

  • 250 g bloem
  • een snufje zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 100 ml lauwwarm water (zoveel als de bloem opneemt)

Kneed de ingredienten met de hand of met de deeghaken tot een soepel deeg. Er moeten blaasjes op komen en het moet gemakkelijk van de hand loslaten.
Vorm het deeg tot een ronde klomp, doe er iets olie op en wikkel in folie. Laat het deeg enkele uren rusten.
Leg een gladde doek van 1 x 1 meter uit en bestrooi die met bloem. Rol het deeg met een met bloem bestoven deegroller zo ver mogelijk uit.
Houd nu het deeg met een hand vast en trek het met de andere langzaam verder uit. Eerst aan de ene kant, dan aan de andere, tot het zo dun als papier is geworden.
Snijd de dikkere buitenranden eraf.

Of er nu een grote of enkele kleinere Strudel worden gemaakt, hangt af van uw vaardigheid. Kleinere Strudel zijn voor beginners gemakkelijker te maken.
Hoe dunner het deeg, hoe beter. Het deeg moet precies volgens het recept worden gemaakt, zodat het zonder scheuren of plakken heel dun kan worden uitgerold. Bij andere recepten kunt u nog wel eens improviseren, maar dat is bij recepten voor Strudeldeeg absoluut uitgesloten.
De bloem voor de Strudel moet niet vochtig en niet vers gemalen zijn. Het beste is bloem die 13% eiwit en 65% zetmeel bevat. Deze hoeveelheden kunnen als volgt worden bepaald: doe 100 gr bloem in een linnen zakje. Week dit zakje in een kom met ruim water en pers het uit tot er geen water meer in het zakje wordt opgenomen. In het zakje moet nu een aangenaam riekende, gelige, deegachtige massa (eiwit) zijn overgebleven die na droging 13 gr moet wegen. Is de massa grijzig, niet deegachtig, of onaangenaam riekend, dan is de bloem niet geschikt voor de Strudelbereiding. Op de bodem van de kom zet zich het zetmeel af dat uit de bloem werd gewassen. Na afgieten en drogen moet hiervan 65 gr overblijven.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.