Tomatensoep is een soep gemaakt met tomaten als hoofdingrediënt. Het kan warm of koud worden geserveerd, en gemaakt in vele stijlen. Het kan glad zijn in textuur, en er zijn ook recepten die brokken (of kleine stukjes) van tomaat gebruiken.
Populaire toppings voor tomatensoep zijn zure room of croutons.
Tomatensoep wordt gemaakt door het blancheren van verse tomaten, het verwijderen van de huid, dan mengen in een puree.
Recept voor: Tomatensoep
Ingredienten
- 1 ui, fijngehakt
- 1 wortel, geschild en grof geraspt
- 2 laurierblaadjes
- 1 handvol verse basilicum, de blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt
- olijfolie
- 6 eetlepels slagroom of zure room
- 1 theelepel balsamico of rodewijnazijn
- 1 kg superrijpe tomaten
- 500 ml kippenfond of groentebouillon
Bereidingswijze
- Doe ui, wortel en kruiden in een grote pan met olijfolie. Leg het deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen zonder het bruin te laten worden, terwijl je er om de paar minuten even in roert.
- Dompel de tomaten, terwijl de groenten opstaan, 30 seconden in kokend water, trek het vel eraf en hak het vruchtvlees in grove stukken.
- Doe de stukjes bij de groente, giet de bouillon erbij en laat alles nog 20 minuten met het deksel op de pan pruttelen.
- Pureer met staafmixer.
- Roer room door de soep. Bestrooi met stukjes basilicumblaadjes en serveer hem direct.
Preparation time: 10 minute(s)
Cooking time: 40 minute(s)
Number of servings (yield): 4
Beoordeling
Tomatensoep van tomatenpuree
Breng 1 liter bouillon naar keuze aan de kook en voeg 1 blikje tomatenpuree en 1 laurierblaadje toe. leg het deksel op de pan, temper hetvuur en laat de soep ca. 30 minuten zachtjes koken. Roer 125 ml zure room en een paar lepels hete soep door elkaar. Roer het mengsel dan door de soep, maar laat deze niet meer koken. Breng de tomatensoep op smaak met zout en peper en roer er wat fijngeknipte peterselie door.
Beste heer/mevrouw,
Dit recept wil ik heel graag gaan proberen. Ik heb 1 vraagje: kunt u mij vertellen wat de voedingswaarde zijn per persoon? En dan bedoel ik: de energie (kcal), eiwitten (gram), koolhydraten (gram), suikers (gram), vetten (gram), verzadigde vetten (gram), zout (gram).
Ik hoop dat u dit kunt vertellen.
Met vriendelijke groet,
Laura