Vijfschaft

Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Zoals de naam al aangeeft, bestaat vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingrediënten: wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels. Met ietwat bouillon en spek wordt het gerecht afgemaakt en geserveerd met boerenworst.

Recept voor: Vijfschaft

Omschrijving: Utrechts streekgerecht met bruine bonen

Ingredienten

  • 200 gram gedroogde bruine bonen
  • 400 gram winterpeen
  • 2 uien
  • 1 zure appel
  • 750 gram aardappelen
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram gerookt buikspek, in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 rookworst
  • 1 theelepel maizena of aardappelmeel, aangemaakt met 1 eetlepel water

Bereidingswijze

  1. Zet de bonen een dag in de week. Breng ze aan de kook met water en zout en laat ze in ongeveer 30 minuten bijna gaar koken.
  2. Maak intussen de groenten klaar: schrap de wortel en snijd hem in dobbelstenen; schil de ui en snijd hem in dobbelstenen; schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in schijfjes; schil de aardappels en snijd ze in dobbelstenen.
  3. Voeg de groenten aan de bonen toe, en laat ze een half uur mee koken.
  4. Laat de rookworst de laatste 5 minuten meekoken.
  5. Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn.
  6. Giet het kookvocht van de groenten af en bind het met maizena. Serveer het als saus. Doe de groenten in een dekschaal.
  7. Leg de rookworst in plakjes met de spekjes op de groenten.

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 1 hour(s)

Number of servings (yield): 4

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.