Is de aankoop een impulsaankoop, nadat je ergens lekkere wafels hebt gegeten, dan is het fijn dat je al vanaf enkele tientjes een electrisch wafelijzer kan kopen. Op marktplaats zul je ook veel nauwelijks gebruikte apparaten vinden.
Er zijn multifunctionele apparaten met verwisselbare platen, zodat je ook kan grillen of een warme sandwich of tosti kan maken.
Een ouderwets gietijzeren wafelijzer kun je overwegen uit nostalgie of vanwege een bijzonder patroon.
Ga je regelmatig wafels maken, dan zijn er een paar aandachtspunten.
Soort wafels / Dikte
Dit is de belangrijkste overweging. Je moet weten welke wafeldikte je wilt, want de meeste apparaten kunnen maar 1 soort bakken. Van dik naar dun::
1. Dik als een Belgische wafel dus 2 tot 3cm. Daarvoor gebruik je het rechthoekige wafelijzer met diep ruitpatroon.
Er zijn ook bakplaten met een ondiep ruitpatroon, bedoeld voor fruitwafels. Deze worden direct na het bakken opengesneden en gevuld met jam of stroop.
2. Pannenkoekdikte zoals de Duitse hartvormige wafels. Hiervoor is het hartjeswafelijzer geschikt.
3. Galetten zijn stevige wafels zo dik als stroopwafels. Met ribbels.
4. Oublies of kniepertjes zijn stevige, flensjesdunne wafels. Hiervoor gebruik je een rond ijzer met ondiep patroon. Knieperties-, Oublie-, IJshoorn-, Wafelbakjes-, Lukken-, Pizelle-, of een Noors Krumkake wafelijzer. Foto: Krumkake
Verwisselbare wafelplaten
Er zijn apparaten met verschillende wafelplaten, die los verkrijgbaar zijn. Het merk Frifri heeft 8 verwisselbare bakplaten. Op de afbeelding hierboven staan er 5.
Moet je veel wafels maken
Heb je veel mensen tegelijk te bedienen, dan zijn er opties waarbij je twee wafels tegelijk kan maken, en je kunt denken aan het hartjesvormige apparaat, waarbij je 5-6 kleine wafels tegelijk maakt.
Kies uiteraard een apparaat met een hoog wattage, bijvoorbeeld 1400 Watt.
Vorm
De vorm is een kwestie van persoonlijke voorkeur: rechthoekige of hartvormige wafels.
Temperatuur regeling
Een instelbare thermostaat is een overweging, zeker voor het maken van dikkere wafels. Je kunt zo kiezen om minder donkere wafels te maken. Of wafels die van buiten bruin zijn, maar van binnen nog zacht.
Waarschuwingslampje
Laat het wafelijzer goed voorverwarmen voor je het beslag erin doet. De meeste moderne wafelijzers hebben een lampje dat aan- of uitgaat zodra de juiste temperatuur bereikt is.
Er zijn wafelmakers die een signaal geven dat de wafel klaar is.
Materiaal
Moderne, electrische wafelijzers hebben een anti-aanbaklaag. De keuze in wafelpatronen is groot, alleen voor bijzondere patronen zal je op zoek moeten naar antieke wafelijzers.
Draaibaar
Draaibare wafelijzers zullen iets egaler en wellicht sneller bakken.
Maar het is niet echt nodig. Het is de bedoeling dat het beslag gaat uitzetten in het wafelijzer en vanzelf de andere kant raakt.
Gietijzeren wafelijzers moet je uiteraard draaien op het vuur om beide zijden heet te houden.
Hitte-isolatie
De meeste ijzers zullen voorzien zijn van isolatie om te voorkomen dat je je vingers verbrandt.
Schoonmaken
Het beslag zal overal terechtkomen. Hoe meer hoekjes, ribbels en naden het apparaat heeft, hoe lastiger schoonmaken.
Het beslag bevat eiwit en dat hecht overal aan. Afneembare platen is een niet te onderschatten voordeel.
Leave a Reply