Witlof uit de oven met ham en kaas is een klassiek gerecht, maar ook makkelijk en snel. En daarom nog altijd razendpopulair. Het gerecht wordt ook wel witlofgratin of witlofrolletjes uit de oven genoemd.
Recept voor: Witlof uit de oven met ham en kaas
Omschrijving: Klassiek Hollands ovengerecht van witlof met ham en kaassaus.
Ingredienten
- 4 stronkjes witlof
- 4 plakjes ham
- 20 gr boter
- 3 eetlepels bloem
- 300 ml melk
- geraspte oude kaas
- peper & zout
Bereidingswijze
- Begin de bereiding van dit recept met het schoonmaken van de witlofstronkjes.
- Snijd bij elke stronk de onderkant eraf en verwijder vervolgens voorzichtig met een scherp mes de harde kern van de witlof. Deze harde kern heeft namelijk een zeer bittere smaak.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kook de witlofstronkjes daarna in ruim water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar. Vet ondertussen een ovenschaal in met wat boter. Giet het witlof daarna af en laat het goed uitlekken.
- Wikkel elk stronkje vervolgens in een plakje ham en leg de stronkjes naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
- Maak dan de kaassaus klaar. Smelt hiervoor de 20 gram boter in een pannetje. Laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer deze door boter.
- Voeg vervolgens onder voortdurend roeren de melk toe. Laat de saus vervolgens nog even doorkoken.
- Voeg vervolgens van het vuur af wat geraspte kaas er door (ongeveer 4 eetlepels).
- Giet de kaassaus over de stronkjes witlof en gratineer het witlof ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Preparation time: 20 minute(s)
Cooking time: 10 minute(s)
Number of servings (yield): 4
Beoordeling
ik heb een vraag ik heb afgelopen week ergens gegeten en daar was ook witlof met kaas er door heen hoe bereid je dat
Sneller is niet beter.
Mijn standaard kaassaus wordt op de zelfde wijze gemaakt.
Afhankelijk van wat er in huis is van smeerkaas tot zeer oude Hollandse kaas is zonder proeven verder te gaan dik fout.
Het moment om de kaassaus perfect af te maken is hier en nu.
Heerlijk ! Zelf heb ik wat cheddar toegevoegd die ik nog had liggen, smaakte super !
ik maak geen kaassaus, maar als de witlof in de schaal ligt, dan doe ik er een paar klontjses boter over, beetje peper uit de molen. Dan de plakjes ham en dan geraspte kaas.
Bijna hetzelfde maar net iets sneller.
Niet alleen sneller, ook veel slanker!