Worcestersaus of worcestershiresauce is een saus voor gebruik in de keuken.
Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, geestrijkazijn, stroop, maissiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook.
De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten, en vooral met rundvlees. In de Filipijnse keuken wordt hij vaak gebruikt als marinade, vooral bij varkensvlees. Het is een belangrijk ingrediënt in caesarsalade, filet américain, carpaccio en in de cocktail Bloody Mary.
Bron: wiki
Worcestershire Sauce (recept voor 1 liter)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 grote zoete uien, grof gehakt
- 1/2 kop tamarinde pasta
- 2 eetlepels fijngesneden knoflook
- 2 eetlepels fijngesneden gember
- 2 jalapenos, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1/4 kop gehakte ansjovis uit blik
- 1/4 kop tomatenpuree
- 2 hele kruidnagels
- 2 eetlepels vers gemalen zwarte peper
- 1/2 kop donkere corn syrup
- 1 kopje melasse
- 3 kopjes witte azijn
- 1 kopje donker bier
- 1/2 kop sinaasappelsap
- 2 kopjes water
- 1 citroen, in dunne plakjes
- 1 limoen, in dunne plakjes
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de gesnipperde zoete ui tot ze zacht zijn, ongeveer 7 minuten.
Voeg de tamarinde pasta, knoflook, gember en jalapenos toe. Kook op een matig laag vuur nog 5 minuten.
Voeg ansjovis, tomatenpuree, kruidnagel, peper, glucosestroop, melasse, witte azijn, donker bier, sinaasappelsap, water, citroen en limoen toe. Roer door elkaar en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en laat sudderen, af en toe roeren, gedurende ongeveer 3 uur totdat verdikt genoeg om de vacht van de achterkant van een lepel.
Zeef de Worcestershire saus en bewaar in een glazen fles in de koelkast.
Leave a Reply