Zandtaartdeeg

Dit deeg is na het bakken knisperend zacht en broos, zoals de naam het ook aangeeft. Het moet als het ware in de mond uiteenvallen en daarom mag het nooit taai of hard zijn. Om dat te verkrijgen is het belangrijk dat het deeg koud (met koude ingrediënten en koude handen) wordt bereid. Zandtaartdeeg is heel snel klaar en kan zelfs een dag of acht, in aluminiumfolie gewikkeld, in de koelkast bewaard worden. Zandtaartdeeg biedt een eindeloze variëteit aan mogelijkheden, van feestelijk gebak via frisse fruittaartjes tot ambitieuze taarten.

Bak- en oventijd:
Baktijd: 20-25 minutes
Elektrische oven: 180 °C
Heteluchtoven : 160°C
Gasoven: th. 2 – 3
De temperatuur en baktijd zijn mede afhankelijk van de soort bloem

Ingrediënten:

  • 300 g bloem
  • een mespunt bakpoeder
  • 100 g poedersuiker
  • een snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • 1 ei
  • 200 g koude boter

Bereiding:
Meng de bloem en de bakpoeder door elkaar en zeef dit boven het aanrecht (door het mengen en zeven wordt de bloem luchtiger en de bakpoedergelijkmatiger verdeeld). Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe de suiker, de vanillesuiker, het zout, het aroma en het ei in het kuiltje.

Vermeng met een vork de ingrediënten met wat bloem tot een dikke brij. Hierdoor gaat het kneden straks wat makkelijker.

Leg de in kleine stukjes gesneden koude boter op het mengsel en bedek de boter met wat bloem, zodat ze bij het kneden is beschermd tegen de warmte van de handen. Koude, harde boter zorgt voor een perfect zandtaartdeeg. Is de boter zacht, dan wordt het deeg plakkerig en laat het zich moeilijk verwerken. Voeg afhankelijk van het recept vruchten, noten of vloeistof toe.

Druk alle ingrediënten samen en kneed vanuit het midden tot een samenhangend deeg. Het kneden bestaat uit 3 handelingen:

a) oppakken:
Werk de ingrediënten met beide handen van onder naar boven door elkaar. Neem hierbij de ingrediënten steeds losjes vast zodat ze niet te warm worden.

b) aandrukken:
Het deeg wordt met de handpalmen aangedrukt om te voorkomen dat het kleverig wordt.

c) draaien:
Leg de handen licht tegen het deeg aan en draai het een kwartslag naar rechts. Daarbij neemt het deeg iedere keer wat bloem op en kan het niet vastkleven. Veeg met de deegkrabber de bloem bij elkaar en vermeng het deeg tot het één geheel vormt.

Vorm van het deeg een rol of bal en leg deze in de koelkast. Het deeg kan nu gebruikt worden voor allerhande recepten.

Tips:
– Een deegrol rolt beter uit op een bakplaat en een bal op een ronde ondergrond, bijvoorbeeld de bodem van een springvorm.
– Zandtaartdeeg rolt gemakkelijker uit wanneer het een tijdje in de koelkast heeft gelegen.
– Het deeg kan gerust een dag van tevoren worden bereid.
– Zandtaartdeeg bevat veel vet en weinig vocht. Door te lang kneden wordt het deeg kruimelig en zacht.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.